efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Apelsinlax med chili och apelsinsås

Apelsinlax med chili och apelsinsås

Här testade jag att smaksätta laxen med apelsin vilket blev ett lyckat resultat. Lite chili också för extra sting. Under tiden laxen står i ugnen gör du grönsaker, såsen och kokar lite ris till. Varför inte ett gott kokosris! Recept på det hittar du här.

Ingredienser: 4 portioner

  • 500 g lax

  • Salt och peppar

  • Apelsinskivor

    Marinad:

  • Saft från 1 apelsin

  • 25 g smör, smält

  • 1 msk farinsocker

  • 1/2 tsk chilipulver

    Apelsinsås:

  • Marinaden som blev över från laxen + saft från 1/2 apelsin

  • 2 dl fiskbuljong

  • 1 dl grädde

  • 1/2 tsk gurkmeja

  • Salt och peppar

  • 1-2 msk maizena

    Grönsaker:

  • 300 g broccoli

  • 1 fpk kikärtor

  • 1 msk rapsolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • Salt och peppar

  • 1/2 msk paprikapulver

  • 1/2 tsk chilipulver

  • 1 tsk vitlökspulver

  • 1/2 msk oregano

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Marinera laxen minst 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 175°.

  3. Lägg laxen i en ugnsform och salta och peppra. Lägg apelsinskivorna ovanpå.

  4. Ugnsbaka ca 25 minuter. Laxen ska ha en innertemperatur på 50°.

  5. Grönsakerna: Koka broccolibuketterna i vatten 5 minuter. Låt dom rinna.

  6. Häll av spadet från kikärtorna.

  7. Värm oljan i en stekpanna och ha i kikärtorna. Tillsätt alla kryddor och vitlök och stek i ca 5 minuter. Tillsätt broccolin och fräs ihop allt ett par minuter till.

  8. Såsen: Häll marinad, apelsinsaft, buljong, grädde och kryddor i en kastrull. Låt koka ihop ett par minuter. Red av med maizena.

  9. Sätt ugnen på grill och flytta upp laxen så den och apelsinen får fin färg.

  10. Strössla över sesamfrön och hackad persilja vid servering.

  11. Servera ris.

Friterade makrilljärpar

Friterade makrilljärpar

Pankopanerad torskfilé med nudelsallad och vitlöksdressing

Pankopanerad torskfilé med nudelsallad och vitlöksdressing