Hemgjord senap
Att göra sin egen senap är både enkelt och roligt. Jag brukar köra den enkla, snabba varianten och mixa allt i mixern. Att stå med morteln och fånga upp alla senapsfrön som stänker omkring i köket är inte min grej men det väljer man ju själv. Du kan ju även smaksätta den på olika sätt, tex citronzest eller varför inte whisky! Använd senapen till julens skinka, pensla på burgaren innan du steker den, smaksättning i sås, på korven eller i ärtsoppan.
Ingredienser:
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 dl bruna senapsfrön
1 1/2 dl vatten
1 msk ättika
3 msk socker
1 tsk salt
3 msk rapsolja
Gör så här:
Sjud senapsfröna i vatten i cirka 2 minuter.
Häll i en mixer och mixa några minuter till en krämig konsistens. Det brukar vara kvar små korn.
Tillsätt ättika, socker, salt och olja och mixa ihop och häll upp i en burk med lock.
Låt stå i kylen och mogna några dagar innan servering.