efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Vörtbröd

Vörtbröd

Idag bakade jag det här klassiska julbrödet, vörtlimpa. Så goda, mustiga och fina. Du kan välja själv om du ha russin i annars utesluter du dom bara.

Ingredienser: 2 limpor

  • 50 g jäst

  • 33 cl porter

  • 33 cl julmust

  • 100 g rumsvarmt smör i bitar

  • 1 tsk mald nejlika

  • 1 tsk mald pomerans

  • 1 tsk mald kardemumma

  • 2 tsk salt

  • 1 dl mörk sirap

  • 5 dl vetemjöl

  • 11-12 dl rågsikt

  • 1 dl russin

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm must och öl till 37°. Häll över jästen och kör maskinen så jästen löser upp sig.

  3. Blanda ner smör, kryddor, salt, sirap, vetemjöl och nästan all rågsikt.

  4. Knåda degen i maskin i ca 6-7 minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Ha eventuellt i russinen på slutet.

  5. Låt jäsa ca 45 minuter.

  6. Knåda degen och forma 2 limpor som du lägger i formar med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över limporna och låt jäsa ca 45 minuter.

  7. Grädda limporna längst ner i ugnen på 200° i ca 45 minuter.

  8. Ta ur limporna ur formarna och låt svalna på galler.

Pepparotssill med äpple och dill

Pepparotssill med äpple och dill