efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Plommonspäckad fläskkarré

Plommonspäckad fläskkarré

Så enkelt att göra och så gott med de söta plommonen och den goda gräddsåsen. En klassisk söndagsmiddag serverad med kokt potatis.

Fläskkarré:

  • 800 gram fläskkarré, utan ben

  • 2 msk rapsolja

  • 2 st äpplen

  • 2 morötter

  • 1 st gul lök

  • 1 st lagerblad

  • 5 dl grönsaksbuljong

  • Salt och peppar

  • 16 st katrinplommon

Gräddsås

  • Salt och peppar

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 5 dl steksky

  • (maizena)

  • 1 msk japansk soja

  • 1 msk lingonsylt

processed_IMG_20200331_161158.jpg

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader.

  2. Fläskkarré: Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen (skär 8 snitt i köttet runt om och peta in katrinplommonen). Krydda det runt om med salt och peppar.

  3. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.

  4. Skala och skär lök, äpple och morot i grova bitar.

  5. Lägg lök, morot, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen runt fläskkarrén och häll på rapsolja, lagerblad och buljong.

  6. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, ca 1 ½–2 timmar.

  7. Lägg över grönsaker och kött på ett fat och låt det vila i 10–15 minuter under folie.

  8. Gräddsås: Vispa ut buljongen i formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.

  9. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Red eventuellt med lite maizena.

  10. Smaka av med soja, salt och peppar.

processed_IMG_20200331_180443-01.jpeg
processed_IMG_20200331_180222-01.jpg
Asiatisk biffwok

Asiatisk biffwok

Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich