efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Steamed buns med hoisinfläsk

Steamed buns med hoisinfläsk

Små, fluffiga, ångade bröd som du fyller med godsaker. Här har jag valt sidfläsk med goda smaker.
Ångugn eller som jag har en bambukorg med flera våningar är det bästa men du kan även ånga i en kastrull med en sil eller durkslag. Se bara till att vattnet inte når hela vägen upp till durkslaget. Lägg på locket för att få ångeffekten. Vill du vara säker på att inget fastnar i durkslaget kan du lägga i en bit bakplåtspapper som du gör många små hål i så att ångan kan tränga upp.

Ingredienser: 4 portioner

Buns

  • 2 tsk torrjäst

  • 2 dl mjölk, fingervarm

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 msk strösocker

  • 0,5 tsk salt

  • 3 krm bakpulver

  • 3 krm bikarbonat

  • 2 msk rapsolja

  • 2 msk rapsolja, till pensling

Fyllning

  • 500 g skivat lätt rimmat sidfläsk utan svål

  • 1/2 dl hoisinsås

  • 1/2 dl soja

  • 1 msk sesamolja

  • 2 msk honung

  • 1 msk olja

  • 1 tumstor bit ingefära, riven

  • 2 klyftor vitlök, rivna

  • 0,5 gurka, tunt skivad

  • 1 röd chili, skuren i tunna skivor

  • 1 dl jordnötter, finhackade

  • koriander

Gör så här

Buns:

  1. I en degblandare, blanda jäst och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek under plastfolie.

  2. Lägg upp degen på arbetsbänken och kavla ut en tunn platta, 1/2 cm tjock ungefär.

  3. Tryck ut med ett glas eller mått ca 10 cm runda plattor. Det ska bli ca 24 stycken. Pensla tunt med olja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne. Kavla lite lätt på varje halvmåne. Lägg på bakplåtspapper eller de papper som finns att köp till bambukorgen.

  4. Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen i ångugn eller bambukorg.

    Fyllning:

  5. Medan bröden jäser, förbered fyllningen. Dela det skivade sidfläsket i munsstora bitar. Blanda hoisinsås, soja, honung, sesamolja, ingefära och vitlök. Stek fläsket på hög värme till gyllene färg. Häll då på den smaksatta hoisinsåsen och låt steka med in en minut. Håll varmt. 

  6. När bröden är klara, fyll dem med fläsk och gurka.. Strö jordnötter, chili och koriander överst. Servera genast!

IMG_1921.jpeg
IMG_1925.jpeg
IMG_1923.jpeg
IMG_1924.jpeg
IMG_1927.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Pulled pork

Pulled pork

Chashu              rullad fläsksida

Chashu rullad fläsksida