Köttbullar i tomatsås med smak av fänkål, vitlök och parmesan
Köttbullar som får puttra i en mustig tomatsås för att sen serveras med pasta är en favorit för mig och något som återkommer på middagsbordet i olika former. Här med smak av fänkål, vitlök och parmesan.
Ingredienser 4 portioner
Tomatsås:
800g passerade tomater
4 vitlöksklyftor
1 näve basilika
Olivolja
Smör
Salt och peppar
Köttbullar:
500 g blandfärs
2 skivor vitt bröd
1 näve riven parmesan
1 ägg
1-1 1/2 dl mjölk
1 näve kruspersilja
2-3 vitlöksklyftor
En nypa fänkålsfrön
Salt och peppar
Gör så här:
Tomatsås:
Krossa vitlök och fräs i olivolja tills den får färg.
Häll i tomaterna, basilika och smaksätt rikligt med salt, peppar och en ordentlig bit smör. Låt sedan puttra under lock på låg värme medan du gör i ordning köttbullarna.
Köttbullar:
Mosa brödskivorna till små, små smulor och blanda med övriga ingredienser. Börja med 1dl mjölk och tillsätt mer om det skulle behövas.
Forma smeten till "större" köttbullar och ge dem lite färg i en het stekpanna med olivolja.
Placera sedan köttbullarna i tomatsåsen och låt de puttra på låg värme (under lock) medan du kokar upp pasta.
Häll av pastavattnet när pastan börjar närma sig "al dente".
Blanda sedan pastan med en del av tomatsåsen och vänd runt tills pastan blandat sig med såsen.
Servera pasta, tomatsås och köttbullar i djupa tallrikar toppat med rikligt av parmesan - et voilá!