Muhammara
Idag åt vi den här kryddiga paprika- och valnötsröran från Syrien till våra kebabspett. Den rökiga, nötiga, peppriga och söta smaken passar bra som en god dippsås, grillat kött och fisk eller på bröd.
3 dl valnötter
0,75 dl ströbröd
1 burk hel grillad paprika á 500 g
0,5-1 dl olivolja eller rapsolja
2 klyftor vitlök
2 msk granatäppelsirap
2 tsk mald spiskummin
Juice från 1/2 citron
1/2 färsk röd chili
Salt och peppar
Gör så här:
Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna
Blanda rostade valnötter, paprikafiléerna, ströbröd, vitlök, chili, spiskummin, granatäppelsirap och citronsaft i en mixerskål och mixa med stavmixer eller i matberedaren och mixa tills allt blandats.
Ringla ner olivolja medan du mixar tills du får en krämig konsistens. Det borde kräva drygt en halv deciliter
Smaka av med salt och peppar och låt dra lite innan servering