efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Krämig räkpaj

Krämig räkpaj

Imorse var jag tydligen väldigt trött. Trodde hela dagen att jag tagit fram kyckling ur frysen men när jag kommer hem från jobbet ligger det en påse tinade räkor och väntar. Det blev att tänka om och resultatet blev en väldigt krämig och god räkpaj. Man tager vad man haver i kylen och det blev riktigt lyckat. Lite hetta från en burk créme fraiche paprika-chili, några ägg, en skvätt grädde, några rivna ostkanter och så drygade jag ut pajen med lite broccoli jag hade i frysen.

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 150 g smör

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 200 g skalade räkor

  • 150 g broccoli

  • 1 burk créme fraiche paprika-chili

  • 1 dl grädde

  • 3 ägg

  • 2 dl riven ost

  • 3 msk finhackad persilja

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Blanda ihop smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Platta ut i en pajform, ca 24 cm/diameter, och ställ i kylen i en halvtimme.

  4. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 minuter.

  5. Koka broccolin nästan klar i en kastrull med vatten. Slå av vattnet och fördela broccolin och räkorna, spara gärna några räkor till garnering, i pajskalet.

  6. Blanda ihop créme fraiche, grädde, ägg, ost, persilja, salt och peppar i en skål och häll över räkorna och broccolin.

  7. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen är fast.

  8. Garnera med några räkor och persilja vid servering.

IMG_3286.jpeg
IMG_3287.jpeg
Paj med brie, soltorkade tomater och prosciutto

Paj med brie, soltorkade tomater och prosciutto

Quiche Lorraine (ost och skinkpaj)

Quiche Lorraine (ost och skinkpaj)