Falafel
Grymt goda falafel som inte alls är svåra att göra. Lite tid tar det men väl värda att vänta på!
Falafel, 6 portioner
500 g torkade kikärtor
1 stor lök, hackad
2 dl hackad bladpersilja
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Kryddor: 2 msk falafelkryddor
Ytterligare tillsättning:
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Rapsolja till fritering
Gör så här:
Blötlägg kikärtorna i en skål med vatten över natten eller 10-12 timmar. Tänk på att kikärtorna sväller mycket så använd en stor skål med mycket vatten. Sila av och skölj kikärtorna ordentligt.
Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt. De måste malas så det blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då och skrapa ner massan som fastnar på kanterna. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Blanda i kikärtsmassan. Ställ den i kylen så länge.
Precis innan fritering blandar du bakpulver och bikarbonat och blandar ner i smeten.t. Låt stå i ca 15 min. Forma din falafel med två matskedar.
Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida.
Servera med pitabröd(recept här), grönsaker, pickles, vitlökssås eller hummus.