Smörbullar med vanilj
Bullar är ju så gott och så bra att ha i frysen när man får oväntat besök. De här bullarna är fyllda med en smörkula som smakar vanilj och toppade med mandelspån och pärlsocker.
Ingredienser till 32 bullar.
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering och pensling
1 uppvispat ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Gör så här:
Fyllning: Rör ihop ingredienserna och forma 2 längder. Dela dessa i 32 bitar och rulla till kulor. Lägg dem på ett fat och ställ i frysen.
2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt 4 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa på dragfri plats i 30 minuter.
3. Arbeta sedan in smör, socker, ägg samt sist mjölet. Börja med 5 dl av mjölet. Det tar en stund att arbeta samman ingredienserna men överarbeta inte degen. Tillsätt ev. mer mjöl.
4. Ställ ut formar på en plåt.
5. Ta upp degen på mjölat bord och dela den på mitten. Rulla ut och dela varje rulle i 16 delar. Forma till bollar och lägg i formarna. Ta fram smörkulorna och tryck ner en i varje bulle.
6. Jäs bullarna väl ca 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader medan bullarna jäser. Då smörkulorna gärna lyfter sig lite under gräddningen så tryck ner dem lite med en mjölad sked. Pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
7. Grädda 8-10 minuter mitt i ugnen.