Dumplings
Dumplings – goda små degknyten som du kan fylla med olika fyllningar. Här är ett recept på dumplings fyllda med fläskfärs smaksatt med ingefära och sesamolja.
Ingredienser ca 35 st Fyllning
3 blad kinakål
500 g fläskfärs
1 dl salladslök, hackad
2 msk färsk ingefära, hackad
1 tsk salt
1 msk japansk sojasås
sesamolja, några droppar
1 msk potatismjöl
1 pkt färdig dumplingsdeg
Jag använder dom här som jag köper i en asiatisk affär.
Dippsås
4 msk japansk sojasås
1.5 msk flytande honung
4 msk risvinäger
2 tsk färsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven
2 tsk sesamolja
1 krm chiliflakes, kan uteslutas
färsk koriander, kan uteslutas
Gör så här:
Fyllning: Koka kinakålen i 2–3 minuter. Skölj med kallt vatten och pressa försiktigt ur vattnet och skär i små bitar. Blanda kinakål, färs, salladslök, ingefära, salt, soja, sesamolja och potatismjöl. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Tina dumplingsdeg. Lägg på ca 1 msk fyllning på varje degplatta. Fukta degkanten med vatten så att sidorna fäster i varandra när du viker ena halvan över den andra och lätt trycker till. Degknytet har nu formen som en halvmåne. Den som vill kan vecka kanten.
Dumplings kan kokas, ångkokas, stekas eller friteras. Välj det du gillar bäst. Det är väldigt enkelt att ångkoka. Du kan använda en bamboo steamer som jag har men det går också bra att ångkoka i en stekpanna med lock. Lägg då dumplings på ett fat på en upp-och-nervänd tallrik i en stekpanna med vatten. Om du vill steka dumplings gör du så här: Smörj en stekpanna med sesamolja och lägg i några dumplings. Fyll pannan med vatten så att dumplingbitarna blir täckta. Koka under lock tills vattnet är borta, ca 10-15 min. Häll sesamolja mellan dumplingbitarna och stek ca 5 min, tills de fått färg på undersidan.
Dippsås: Blanda samtliga ingredienser och rör om så allt blandas väl. Gillar du koriander så passar det bra i dipsåsen och vill du ha lite hetta kan du strö i ett kryddmått chiliflakes.