efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Flatbreads med vitlökssmör

Flatbreads med vitlökssmör

Dessa flatbreads med vitlök är så vansinnigt goda så jag lovar att inte en smula lär bli kvar. Flatbreads är gott som tillbehör till mat eller som små minipizzor. Toppa med olika saker som lök, svamp, örter, fläsk m.m. Det här receptet är med vitlökssmör och passar ypperligt till kvällens soppa!

Ingredienser till 4 stora bröd

  • 25 g jäst

  • 2 1/2 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 1 msk olivolja

  • 2 tsk honung

  • 6 dl vetemjöl

  • 75 g rumsvarmt smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk hackad persilja

  • 2 tsk havssalt (till topping)

Gör så här: 

  1. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

  2. Häll i honung, olivolja och salt.

  3. Häll i mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Degen ska bli smidig och precis släppa kanterna i bunken, då är den klar.

  4. Låt degen jäsa minst 30 minuter.

  5. Sätt ugnen på 225 grader. Har du en pizzasten så ställ in den i ugnen, har du inte det så kan du ta en stor plåt och vända den upp och ned och ställa in.

  6. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, tänk dig en rektangel. Lägg 2 på varje bakplåtspapper.

processed_IMG_20200330_163551.jpg
processed_IMG_20200330_163606.jpg

7. Blanda smör, pressad vitlök, havssalt och persilja, gärna i en matberedare.

8. Bred ut smöret på varje brödkaka.

9. Grädda i ca 15 minuter eller tills brödet fått fin gyllene färg.

processed_IMG_20200330_172109-01.jpeg
Fisksoppa med kräftost och saffran

Fisksoppa med kräftost och saffran

Kladdkaka med salt kolafrosting

Kladdkaka med salt kolafrosting