Bolinho de Bacalhau (friterade fiskbollar)
Dessa friterade fiskbollar är goda att servera till ris och en god tomatsås.
Ingredienser
1 liten bakpotatis
400 g fiskfilé t ex torsk
1/2 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 stort ägg (separerat)
1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1/2 dl hackad persilja
2 dl ströbröd
olja att fritera i
Gör så här:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av och låt potatisen svalna. Pressa den genom potatispress.
Finhacka fisken eller kör den i en matberedare.
Blanda potatis, fiskhack, lök, persilja, vitlök, salt, kryddor och äggula. Strö över mjölet och blanda väl.
5. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner detta i fiskblandningen.
6. Forma valnötsstora bollar. Vänd runt dem i ströbrödet. Låt vila kallt i minst 30 minuter. Ta ut bollarna ca 15 minuter före fritering.
7. Hetta upp oljan till ca 180°C i en rejäl gryta eller använd en fritös.
8. Fritera bollarna gyllene, ca 4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.
9. Servera med ris och en god tomatsås.