Gravad lax med rödbetor
Grava din egen lax till buffén. Med smaker som rödbeta, pepparrot och vodka Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Gott med en klick pepparrotsgrädde till.
Du behöver
Ca 1 kg färsk laxsida, med skinn
0,5 dl salt
1 dl strösocker
40 g färsk pepparrot, skalad och finriven
5 cl vodka
4 dillstjälkar
1 rödbeta riven
1 citron
Gör så här
Lägg laxen på ett stort fat med skinnsidan nedåt och häll saltet i ett jämnt lager över hela fisken.
Strö sockret över och bre sedan ut den rivna pepparroten och betorna över hela laxen så att köttet är helt täckt.
Klappa in det försiktigt med händerna. Använd gärna engångshandskar.
Stänk på vodkan och strö sedan all den hackade dillen över.
Finriv citronskalet över och täck sedan noga laxfatet med plastfolie och ställ sedan i kylen i 48 timmar.
Efter 2 dagar: Skrapa av rödbetsblandnigen från laxen och torka sedan laxen med hushållspapper.
Skär så många skivor du behöver så tunt du kan och lägg på ett uppläggningsfat. Svep in resten av laxen i plastfolie. Du kan utan vidare ha den i kylen i 2 veckor.