Havets Wallenbergare
Wallenbergare på torsk serverade med klassiska tillbehör som potatismos och gröna ärtor och brynt smör.
4 portioner
Ingredienser:
600 g torsk
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk épice riche (kryddblandning)
1 tsk salt
2 msk citron, pressad
50 g persilja, hackad
Smör
Ströbröd till panering
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g smör
1 tsk malen muskot
Salt och peppar
Brynt smör
100 g smör
1 citron, till garnering
400 g gröna ärtor
Gör så här
Wallenbergare:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa den tinade torsken med vispgrädde, ägg, ströbrödet, kryddblandningen, persilja och citron.
Forma sedan till biffar. Rulla dem i resten av ströbrödet och bryn dem i smör, någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.
Potatismos
Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka mjuka i rikligt med vatten.
Värm mjölk och grädde.
Mosa potatisen och häll i gräddmjölken och smöret. Rör runt tills moset är fluffigt. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar
Brynt smör
Smält smöret på hög värme i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt, så mycket av vattnet i smöret försvinner.
Efter 3-4 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt. Dra då kastrullen åt sidan och ta bort skummet med en sked.
Fördela Wallenbergarna på tallrikar. Lägg upp potatismos på varje tallrik, och slå över det nybrynta smöret. Garnera med gröna ärtor och en citronklyfta.