efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Ostkaka

Ostkaka

En nygräddad ostkaka med vispgrädde och sylt är nåt utav det godaste som finns.

Ingredienser:

  • 3 l gammeldags/lant mjölk

  • 3/4 dl vetemjöl

  • 1 msk ostlöpe

  • 1/2 dl sötmandel

  • 3 bittermandlar

  • 3 ägg

  • 1/2 dl strösocker

  • 3 dl vispgrädde

Gör här:

  1. Gör en mjölkredning genom att vispa ut vetemjölet med en deciliter av mjölken.

  2. Värm resten av mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en stor kastrull. Ta av kastrullen från värmen och kontrollera noga att mjölken inte överstiger 37 grader.

  3. Vispa ner mjölkredningen och rör därefter ner ostlöpen under försiktig omrörning. För att det ska fungera måste mjölken hålla en värme på mellan 30 och 37 grader.

  4. Låt blandningen stå utan att röra i den i cirka 45 minuter, tills mjölken skär sig och ost- massa bildas.

  5. Vispa därefter kraftigt så att massan delar sig ordentligt. Låt stå ca 30 minuter till.

  6. Skålla, skala och finhacka sötmandeln.

  7. Häll ostmassan i en silduk eller sil. Krama försiktigt för att få bort så mycket vätska som möjligt. Eller låt stå över natten i kylen för att rinna av.

  8. Vispa ägg, socker och grädde pösigt och tillsätt mandeln. Finriv bittermandeln i smeten.

  9. Blanda ner ostmassan och häll upp smeten i en eller två enlitersformar (hur mycket smet man får varierar beroende på hur mycket ostmassa som bildats). Grädda i 175 grader i 1–1 1⁄2 timme. Ostkakan ska få ett gyllenbrunt täcke och bli fast och grynig inuti. Servera kakan ljummen med grädde och sylt.

processed_IMG_20200428_213120.jpg
processed_IMG_20200428_214702.jpg
processed_IMG_20200429_201816.jpg
processed_IMG_20200429_202719-01.jpeg
Ingefärashot med gurkmeja

Ingefärashot med gurkmeja

Flatbread pizza

Flatbread pizza