Saftiga tekakor med havregryn
Finns det något godare än nybakat bröd. De här saftiga tekakorna är det både havregryn, rågsikt och vetemjöl i. Så goda med smör och ost på.
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk, 37°
2 dl havregryn
75 g smält smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
5 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken, smöret och havregrynen. Rör om och låt stå och svälla ca 15 minuter.
Tillsätt salt, socker, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda till en smidig deg och låt jäsa 45 minuter.
Kavla ut degen 1 1/2 cm tjock och tryck ut runda bröd ca 10 cm i diameter med tex ett glas.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga dom och pudra över lite mjöl.
Låt dom jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de får fin färg. Låt svalna på galler under en bakduk.