efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Surdegsbröd med frukt och nötter

Surdegsbröd med frukt och nötter

Ett saftigt och gott bröd bakat på surdeg och fyllt med torkad frukt och hasselnötter. Det är inte svårt att göra sin egen surdeg men det tar några dagar innan den är klar att baka med. Det finns färdig surdeg att köpa i affären också om man vill förenkla.

Ingredienser: 2 bröd

  • 1 dl surdeg eller en fpk färdig surdeg

  • 25 g jäst

  • 4 dl kallt vatten

  • 1 msk mörk sirap

  • 2 tsk salt

  • 1 tsk kanel

  • 3 dl grovt rågmjöl

  • 5-6 dl vetemjöl

  • 100 g hasselnötter

  • 100 g russin

  • 100 g torkade aprikoser, grovt hackade

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

  2. Tillsätt surdegen, rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Knåda degen i 5 minuter tills den känns elastisk.

  3. Tillsätt hela hasselnötter, russin och aprikoser och knåda in i degen.

  4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

  5. Dela degen i 2 delar och forma till 2 avlånga bröd. Rulla dom eventuellt i grovt rågmjöl innan du lägger dom i 2 smorda brödformar. Låt jäsa 1 timme.

  6. Sätt ugnen på 250° och ställ en tom långpanna längst ner i ugnen.

  7. Snitta de färdigjästa bröden och ställ in i nedre delen av ugnen. Häll lite vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.

  8. Sänk temperaturen till 230° och grädda bröden i ca 40-50 minuter.

  9. Lyft ur dom ur formarna och låt svalna på ett galler.

91347A0F-D537-4701-9C03-8EAAD5EE532D.jpeg
CA0C83AC-775A-471B-B7FA-33BECE567FC2.jpeg
Krämig räkgratäng

Krämig räkgratäng

Falukorvsgratäng med tomat och mozzarella

Falukorvsgratäng med tomat och mozzarella