Vintergryta
En mustig god köttgryta med vintriga smaker som glögg och apelsin. Låt den puttra några timmar och servera antingen bara med ett gott bröd eller ris.
Ingredienser:
600 g bogstek, skuren i bitar
2 msk smör
1 paprika, skuren i bitar
1 dl svamp, valfri sort
2 gula lökar, , skuren i bitar
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl glögg
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 cm riven ingefära
1 lagerblad
1/2 chili, hackad
1/2 msk enbär, krossade
1 tsk kanel
1/tsk koriander
salt och peppar
1 apelsin, pressad +rivet skal
1 äpple, skuret i bitar
10 torkade plommon
0,5 dl russin
6 potatisar
2 morötter, skurna i bitar
1 dl skalade mandlar
Gör så här:
Bryn kött, paprika, svamp och lök i smör i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, tomatkross, glögg, buljongtärning, vitlök, ingefära, lagerblad, chili, enbär, kanel, koriander, salt och peppar.
Låt allt puttra under lock i ca 2 timmar. Späd eventuellt med vatten om det behövs.
Tillsätt apelsinsaft och skal, äpple, plommon, russin, potatis, morot och grädde och låt grytan puttra färdigt tills köttet är riktigt mört, ca 1 timme till.
Tillsätt skalade mandlar och smaka av med mer salt och kryddor om det behövs.
Servera med ett gott bröd eller ris.