efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Shabu shabu

Shabu shabu

Shabu Shabu är en slags japansk fondue. En sällskapsrätt som lagas vid bordet av gästerna själva som doppar tunt skivat kött, räkor och grönsaker i en buljonggryta och sedan i dippskålar med ljus japansk soja med sesamfrön i. Mycket nyttigare än köttfondue med olja. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar. Lagas vid bordet med fat av grönsaker, räkor och kött som utskuren biff och fläskfilé. Ett tips är att frysa köttet så pass att det går att skiva - då är det lättare att skiva det riktigt tunt med en vass kniv.

processed_IMG_20200215_193451.jpg

Ingredienser

  • 500 g kött som utskuren biff och fläskfilé i tunna skivor

  • Stora räkor

  • Pak choi

  • Färska champinjoner eller skogschampinjoner

  • Tofu

  • Broccoli

  • (nudlar)

  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar

  • 1,5 liter vatten

  • 2 msk misopasta

  • 1/2-1 tsk chiliflakes

  • 4 msk ljus japansk soja

  • Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja

  • 4 tsk sesamfrön

Tillagning

  1. Förbered ingredienserna till shabu shabun: Skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.

  2. Lägg räkorna i en skål.

  3. Skåra champinjoner på toppen.

  4. Dra av bladen på pak choi och skölj dem.

  5. Dela tofun i bitar.

  6. Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på fat och ställ på bordet.

  7. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, misopasta, lite ljus soja och chiliflakes. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.

  8. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar. Häll i soja i varje.

  9. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen spritlåga eller en liten elplatta.

  10. Låt var och en doppa ner kött, räkor och grönsaker i buljongen. Dippa sedan i dipsåsen (sojan).

  11. Måltiden avslutas med att om man fortfarande är hungrig lägger nudlar i buljongen och serverar som soppa. Den har då blivit mustig och god av allt som kokat i den.

processed_IMG_20200215_193512.jpg
processed_IMG_20200215_200204.jpg
Nudelwok med lammytterfile

Nudelwok med lammytterfile

Asiatisk lax i friterat rispapper

Asiatisk lax i friterat rispapper