Shabu shabu
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. En sällskapsrätt som lagas vid bordet av gästerna själva som doppar tunt skivat kött, räkor och grönsaker i en buljonggryta och sedan i dippskålar med ljus japansk soja med sesamfrön i. Mycket nyttigare än köttfondue med olja. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar. Lagas vid bordet med fat av grönsaker, räkor och kött som utskuren biff och fläskfilé. Ett tips är att frysa köttet så pass att det går att skiva - då är det lättare att skiva det riktigt tunt med en vass kniv.
Ingredienser
500 g kött som utskuren biff och fläskfilé i tunna skivor
Stora räkor
Pak choi
Färska champinjoner eller skogschampinjoner
Tofu
Broccoli
(nudlar)
2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar
1,5 liter vatten
2 msk misopasta
1/2-1 tsk chiliflakes
4 msk ljus japansk soja
Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja
4 tsk sesamfrön
Tillagning
Förbered ingredienserna till shabu shabun: Skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.
Lägg räkorna i en skål.
Skåra champinjoner på toppen.
Dra av bladen på pak choi och skölj dem.
Dela tofun i bitar.
Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på fat och ställ på bordet.
Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, misopasta, lite ljus soja och chiliflakes. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar. Häll i soja i varje.
Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen spritlåga eller en liten elplatta.
Låt var och en doppa ner kött, räkor och grönsaker i buljongen. Dippa sedan i dipsåsen (sojan).
Måltiden avslutas med att om man fortfarande är hungrig lägger nudlar i buljongen och serverar som soppa. Den har då blivit mustig och god av allt som kokat i den.