Okonomiyaki Japansk kålpannkaka
Okonomiyaki är en japansk pannkaka med kål. Det är en populär streetfood i Japan där okonomi står för ”det du gillar” och yaki står för ”stekt”. Otroligt gott och enkelt att göra.
Ingredienser: 2 portioner
Smet:
2 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 dl vatten eller dashi
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g vitkål, strimlad
2 salladslökar, tunt skivade
1 msk inlagd ingefära, hackade
Bacon
Sås:
3 msk ketchup
2 msk worcestersås
1 msk honung eller socker
1 msk japansk soja
Topping:
Majonnäs
Salladslök
(Bonitoflingor)
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en stor skål. Tillsätt vatten och vispa slätt. I med äggen och vispa ihop smeten.
Tillsätt vitkål, salladslök och ingefära. Rör om ordentligt.
Värm en stekpanna med rapsolja på medelvärme. I med smeten och tryck ut ordentligt i stekpannan. Lägg på baconskivor över hela ytan och stek ca 5-6 minuter.
Såsen: Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Vänd pannkakan, bred ut hälften av såsen ovanpå pannkakan och stek ytterligare 5-6 minuter. Tips: Lägg en stor tallrik på stekpannan och vänd allt uppochner så att kakan hamnar på tallriken. Stjälp ner kakan i pannan igen.
Stjälp upp pannkakan med baconsidan uppåt på ett serveringsfat.
Toppa med resterande sås, spritsad majonnäs, salladslök och eventuellt bonitoflingor.
Smaklig spis!