Tteokbokki
Koreansk streetfood. Så otroligt gott och enkelt. Den här är vegetarisk och riktigt het. Ta lite mindre gochujang och gochugaru om du vill ha mindre hetta. Vissa råvaror som riskakorna köpte jag i en asiatisk affär men det mesta hittar du i en större livsmedelsbutik. Istället för shiitakesvamp tog jag mina nyplockade karl-johansvampar. Nu kör vi!
Ingredienser: 4 portioner
sesamolja
1 grön paprika, i skivor
1 zucchini, i bitar
1 rödlök, i tunna skivor
100 gram färsk shiitake, delade på hälften (du kan ta champinjoner eller annan svamp också)
6 vitlöksklyftor, skurna i tunna stavar
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk gochujang, koreansk chilipasta
1 msk socker
4 msk ljus sojasås
1 msk gochugaru, koreansk chilipulver
1 frp koreanska riskakor, se bild nedan
1 vårlök , i skivor
1/2 dl vita och svarta sesamfrön
Gör så här:
Hetta upp en wok eller stekpanna med höga kanter med lite sesamolja. Stek först svampen tills den gett ifrån sig vätska och fått lite färg.
Tillsätta lök, vitlök, paprika och zucchini och stek några minuter. Salta lätt.
Häll i vatten, buljongtärning, sojasås, socker, gochujang, gochugaru och riskakorna.
Låt småputtra ca 15 min tills att riskakorna är mjuka och såsen är tjock och krämig.
Dekorera med vårlök och sesamfrön.
Smaklig måltid!