Baklava
Sonen bakade baklava och bjöd på häromdagen. En frasig, söt kaka som man gör med färdig filodeg, smör och nötter. Toppa den färdiga kakan med en sockerlag och avnjut i små bitar.
Ingredienser: 24 bitar
500 g blandade nötter (jag tog valnötter och sötmandel)
1 tsk kanel
200 g smör
1 pkt fryst filodeg
Sockerlag:
4 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk färskpressad citron
1 1/2 msk apelsinblomsvatten eller rosenvatten
Garnering:
Pistagenötter, finhackade
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Koka ca 5 minuter. Tillsätt citronsaft och apelsinblomsvatten eller rosenvatten Låt svalna helt.
Finhacka nötterna och blanda med kanel.
Smält smöret och pensla botten och sidor av en ugnsform, 20x30 cm.
Skär filodegen så den får samma form som ugnsformen. Se till att täcka filodegen med en handduk eller påse hela tiden så den inte torkar.
Lägg ett ark i botten av formen och pensla med smör. Upprepa 5 gånger till så du har 6 ark tillsammans.
Fördela hälften av nötterna ovanpå.
Lägg 6 ark filodeg till ovanpå penslade med smör emellan varje lager.
Fördela resten av fyllningen och lägg sista 6lagren med filodeg överst penslade med smör emellan varje lager där också.
Skär baklavan i bitar.
Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter tills den har fin gyllene färg.
Häll den kalla sockerlagen direkt över den varma kakan. Om du vill kan du strössla finhackade pistagenötter över. Låt svalna, helst till nästa dag. Kakan står sig minst 1 vecka i rumstemperatur annars går den bra att frysa.