efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Baklava

Baklava

Sonen bakade baklava och bjöd på häromdagen. En frasig, söt kaka som man gör med färdig filodeg, smör och nötter. Toppa den färdiga kakan med en sockerlag och avnjut i små bitar.

Ingredienser: 24 bitar

  • 500 g blandade nötter (jag tog valnötter och sötmandel)

  • 1 tsk kanel

  • 200 g smör

  • 1 pkt fryst filodeg

Sockerlag:

  • 4 dl strösocker

  • 2 dl vatten

  • 1 msk färskpressad citron

  • 1 1/2 msk apelsinblomsvatten eller rosenvatten

    Garnering:

  • Pistagenötter, finhackade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Koka ca 5 minuter. Tillsätt citronsaft och apelsinblomsvatten eller rosenvatten Låt svalna helt.

  3. Finhacka nötterna och blanda med kanel.

  4. Smält smöret och pensla botten och sidor av en ugnsform, 20x30 cm.

  5. Skär filodegen så den får samma form som ugnsformen. Se till att täcka filodegen med en handduk eller påse hela tiden så den inte torkar.

  6. Lägg ett ark i botten av formen och pensla med smör. Upprepa 5 gånger till så du har 6 ark tillsammans.

  7. Fördela hälften av nötterna ovanpå.

  8. Lägg 6 ark filodeg till ovanpå penslade med smör emellan varje lager.

  9. Fördela resten av fyllningen och lägg sista 6lagren med filodeg överst penslade med smör emellan varje lager där också.

  10. Skär baklavan i bitar.

  11. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter tills den har fin gyllene färg.

  12. Häll den kalla sockerlagen direkt över den varma kakan. Om du vill kan du strössla finhackade pistagenötter över. Låt svalna, helst till nästa dag. Kakan står sig minst 1 vecka i rumstemperatur annars går den bra att frysa.

Hallonrutor i långpanna

Hallonrutor i långpanna

Silviakaka i långpanna

Silviakaka i långpanna