efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Butterkaka med mandelmassa och vanilj

Butterkaka med mandelmassa och vanilj

Här kommer recept på en god butterkaka med mandelmassa i fyllningen. Butterkaka är ju helt enkelt skurna bullar som läggs i en form och fylls med vaniljkräm. Så himla gott! Jag gör ingen egen vaniljkräm utan gör en snabbis av marsanpulver.

Ingredienser:

Vetedeg

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl mjölk

  • 1/5 dl strösocker

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 nypa salt

  • 6-7 dl vetemjöl

  • 75 g smör, rumsvarmt

Fyllning:

  • 75 g smör, rumsvarmt

  • 75 g mandelmassa

  • 1/2 msk kanel

Vaniljkräm:

  • 1 dl mjölk

  • 2 1/2 msk marsanpulver

Pensling:

  • 1 ägg

  • Pärlsocker

Glasyr:

  • 1 dl florsocker

  • 1 msk vatten

Gör så här:

Deg:

  1. Smula jästen i en degbunke.

  2. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen.

  3. Tillsätt de torra ingredienserna och klicka i smöret.

  4. Arbeta ihop degen i ca 10 minuter i en assistent eller för hand.

  5. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

  6. Riv mandelmassan och blanda med smör och kanel till en jämn smet.

  7. Vispa ihop mjölken med marsanpulver och ställ i kylen tills den tjocknar.

  8. Dela degen och kavla ut till en rektangel. . Fördela mandelfyllningen på och rulla ihop.

  9. Skär i ca 4 cm breda bitar och placera i en smord springform, 24 cm i diameter. Det ska vara lite luft mellan bullarna.

  10. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

  11. Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med en klick vaniljkräm.

  12. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  13. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

  14. Låt kakan svalna helt.

  15. Rör ihop florsocker och vatten och spritsa glasyren över kakan.

Kladdkaka Salted Caramel

Kladdkaka Salted Caramel

Brownie pizza med färska bär

Brownie pizza med färska bär