efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Saftig tjälknöl

Saftig tjälknöl

Tjälknöl kan ju inte vara enklare kött att tillaga. Många timmar men ingen arbetsinsats direkt! Tjälknöl tillagas direkt från frysen i ugnen på mycket låg temperatur. Jag brukar köra över natten, sen läggs den i en saltlag över dagen och är klar till kvällens middag. Lagas av mindre mört kött som bog eller fransyska av älg eller nötkött.

Ingredienser: 6-8 portioner

  • 1 kg fryst, benfritt älg eller nötkött. Jag tog bogstek av nöt.

    Saltlag:

  • 1 liter vatten

  • 1 dl salt

  • 1 msk socker

  • 1 lagerblad

  • 15 enbär

  • 1/2 tsk svartpeppar, krossad

Gör så här:

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen på 75°. Efter ett par timmar när köttet tinat kan du sticka in en köttermometer i mitten av köttet.

  2. Låt köttet gå till 65°, ca 10-12 timmar.

  3. Koka nu upp ingredienserna till saltlagen. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i saltlagen och ställ svalt i minst 4 timmar gärna längre.

  4. Häll av saltlagen och skär köttet i tunna skivor vid servering.

IMG_3265.jpeg
IMG_3266.jpeg
Klassiskt dillkött

Klassiskt dillkött

Vintergryta

Vintergryta