Mjuk saffranskaka
En mjuk, saftig saffranskaka som passar både till julens fika eller när du bara blir sugen på något gott till kaffet. Vill du lyxa till det så servera med vispad grädde och lite färska bär.
Ingredienser
Ca 10 bitar
200 g smör eller margarin
1/2 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C.
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfettet.
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
Låt kakan svalna innan du tar ur den ur formen
Pudra över florsocker innan servering.