Köttfärspaj
Ikväll blev det ett smaskigt recept på en krämig köttfärspaj. Jag gjorde den vegetarisk med sojafärs, annars tar du bara vanlig blandfärs!
Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Fyllning:
1 finhackad gul lök
500 g köttfärs eller sojafärs
1 finhackad vitlök
1 burk krossade tomater
0,5 dl chilisås
salt & nymalen peppar
olja till stekning
Garnering och topping:
2 dl riven ost
2 dl creme fraiche
Paprikaskivor eller tomater
färsk basilika
Gör så här:
1. Smula sönder smöret i mjölet, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Smörj en pajform och tryck ut degen jämnt över hela. Ställ i kylen och låt stelna i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
3. Fräs löken i lite olja, tillsätt färsen och fräs på tills det fått lite färg och är genomstekt.
4. Tillsätt vitlöken, krossade tomater och chilisås. Låt sjuda 10 minuter och smaka av med salt och svartpeppar.
5. Fyll pajskalet med färsen, blanda ost och creme fraiche och fördela ovanpå och dekorera med paprika eller tomater.
6. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter tills den fått fin färg.
7. Dekorera med färsk basilika och servera gärna med en god sallad till.