efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Pizza med musslor och räkor

Pizza med musslor och räkor

Denna pizza som går att variera i oändlighet. Ikväll blev det lite blandat med skaldjur, salami och ost.

processed_IMG_20200222_195642.jpg

Ingredienser: 4 pizzor

Ingredienser

pizzadeg

  • 0,5 pkt torrjäst

  • 6 dl vetemjöl

  • 1 dl vetemjöl till utbakning

  • 2 msk olivolja

  • 0,5 tsk salt

  • 2,5 dl ljummet vatten

    Tomatsås

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)

  • 1 tsk oregano

  • 1/2 tsk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

    Pizzatopping

  • musslor i skal

  • räkor

  • (vitt vin, vitlök, chili, schalottenlök)

  • champinjoner

  • lök

  • salami

  • chili

  • riven ost

processed_received_217887389342028.jpeg
processed_received_2390782924565304.jpeg

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl med torrjäst och salt samt olivolja. Tillsätt ljummet vatten och blanda ihop till en deg.

  2. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand på bakbord några minuter.

  3. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm.

  4. Låt pizzadegen jäsa övertäckt med plastfilm eller bakduk i 50 minuter till dubbel storlek. Du kan också kalljäsa degen i kylen och över natten.

  5. Nu kan du förbereda övriga pizzatillbehör som tomatsås och pålägg. För extra smak kan du bräsera musslorna först. Hacka charlottenlök, vitlök och chili (ta bort kärnorna om du vill ha mildare smak). Fräs först charlottenlöken mjuk i ca 8-10 minuter på medelhög värme. Tillsätt sedan vitlök och chili och fräs i några minuter. Tillsätt musslorna och vitt vin. Koka under lock i 4-5 minuter.

  6. Tomatsås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja 3–4 minuter i en kastrull. Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker. Låt koka upp och sjud såsen på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

  7. Dela degen i 4 delar. Baka ut en pizzadeg i taget på mjölat bakbord till en rund pizza. Eller en stor rektangel till långpanna.

  8. Sätt ugnen på max under och övervärme och värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm.

  9. Toppa pizzadegen med tomatsås, riven ost och topping.

  10. Baka pizzan tills den har fått färg och är genombakt ca 8 - 10 minuter

processed_IMG_20200222_195642.jpg
Köttfärspaj

Köttfärspaj

Piroger med kasslerfyllning

Piroger med kasslerfyllning