efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Piroger med kasslerfyllning

Piroger med kasslerfyllning

Blev så sugen på att göra piroger. Brukar oftast göra dem med köttfärsfyllning men eftersom jag hade en bit kassler i kylen så bestämde jag mig för att göra en fyllning av den.

Gör så här: 24 st

Deg:

  • 200 g smör el margarin

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 tsk strösocker

  • 1½ tsk salt

  • 12-13 dl vetemjöl + 1-2 dl till utbakning

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt.

  2. Smält smöret, blanda ner mjölken och låt det bli fingervarmt ( 37° ).

  3. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen smält. Blanda ner mjölet, använd gärna elvisp, och arbeta ihop en smidig deg.

  4. Låt degen jäsa, övertäckt, på dragfri plats ca 40 min.

Fyllning:

  • 1 hackad gul lök

  • 500 g finstrimlad kassler

  • 300 g smältost med vitlök och örter

  • 3-4 msk tomatsås, alt krossade tomater

  • 1-2 tsk sambal oelek (uteslut för en mildare smak)

  • Salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano

  • 2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Fräs den hackade löken tillsammans med kasslern.

  2. Tillsätt tomatsås, smältost, sambal och kryddor. Rör samman och låt osten smälta, det behöver inte koka. Ställ det åt sidan.

  3. Knåda degen. Dela den i 24 lika stora delar. Gör en boll av varje och platta eller kavla den rund, i storlek ungefär som ett kaffefat.

  4. Strö lite riven ost på ena sidan, mot mitten och lägg en klick skinkfyllning på. Vik över den andra sidan och nyp till ordentligt vid kanterna.

  5. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ca 20 minuter

  6. Sätt ugnen på 250 grader.

  7. Pensla med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 12 min.

  8. Servera med en sallad!

Pizza med musslor och räkor

Pizza med musslor och räkor