Spenat och baconpaj
Paj är ju alltid rätt. Den här med smaker som bacon, spenat, tomat och oliver. En perfekt kombination!
Ingredienser: 4 personer
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 röd chilifrukt
Smör
200 g bladspenat, fryst
3 ägg
3 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
salt och peppar
4–6 små tomater
10 oliver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Mixa snabbt ihop ingredienserna till pajdegen för hand eller i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och ställ i kylen 30 minuter.
Strimla och stek baconet. Lägg på hushållspapper.
Krama ur vätskan ur den tinade spenaten.
Skala och hacka lök, chili och vitlök och fräs i smör. Tillsätt spenat och låt den fräsa med. Rör ner bacon och smaka av med salt och peppar.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Häll spenatblandningen i pajskalet. Dela tomaterna i halvor och lägg överst.
Vispa ihop grädde, ägg, salt, peppar och ost. Häll äggstanningen över fyllningen. Lägg oliver överst.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
Servera med en god sallad.