Hemgjorda klassiska semlor och minisemlor
Snart är ju fettisdagen här och det är ju den tiden vi frossar i dessa gudomligt goda bakverk. Semlan finns ju nu året om att äta men jag försöker hålla mig och bara stoppa i mig ett antal kring den här tiden på året. Frys in de bullar som blir över innan de fylls så är det bara att plocka fram och fylla när du blir sugen.
Ingredienser: 15 st stora eller ca 30 små
25 g jäst
3 dl mjölk, 37°
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 tsk kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
ca 8 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
2-3 msk mjölk
4 dl vispgrädde
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget.
Knåda ihop till en smidig deg ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.
Dela degen i 15 om du vill ha större eller 30 bitar om du vill göra minisemlor. Rulla till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite inkråm.
Blanda mandelmassan med mjölken till en kladdig smet.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Riv mandelmassan och blanda med mjölken och lite av inkråmet. Fyll bullarna med smeten.
Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut Dennis bullarna. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.