efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

De här saffransbullarna är faktiskt de godaste jag vet. Mycket fyllning och toppade med pärlsocker och mandelspån. Jag använder även samma grunddeg och gör vanliga lussekatter.

Ingredienser: ca 36 bullar

  • 50 g jäst

  • 5 dl mjölk

  • 1 g saffran

  • 200 g rumstempererat smör

  • 2 dl strösocker

  • 14-15 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör

  • 200 g mandelmassa

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker eller kardemumma

Pensling och dekoration:

  • ägg, mandelspån, pärlsocker

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken(37°)

  2. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.

  3. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakning.

  4. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.

  5. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter

  6. Medan degen jäser, riv mandelmassan och blanda med smöret, socker och vaniljsocker eller kardemumma.

  7. Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred fyllning på halva och vik dubbel.

  8. Skär varje degplatta i 18 remsor och snurra ihop. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.

  9. Sätt ugnen på 225°.

  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

IMG_2738.jpeg
Hemgjorda klassiska semlor och minisemlor

Hemgjorda klassiska semlor och minisemlor

Lussekatter

Lussekatter