Apelsinlax med chili och apelsinsås
Här testade jag att smaksätta laxen med apelsin vilket blev ett lyckat resultat. Lite chili också för extra sting. Under tiden laxen står i ugnen gör du grönsaker, såsen och kokar lite ris till. Varför inte ett gott kokosris! Recept på det hittar du här.
Ingredienser: 4 portioner
500 g lax
Salt och peppar
Apelsinskivor
Marinad:
Saft från 1 apelsin
25 g smör, smält
1 msk farinsocker
1/2 tsk chilipulver
Apelsinsås:
Marinaden som blev över från laxen + saft från 1/2 apelsin
2 dl fiskbuljong
1 dl grädde
1/2 tsk gurkmeja
Salt och peppar
1-2 msk maizena
Grönsaker:
300 g broccoli
1 fpk kikärtor
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1/2 msk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 msk oregano
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Marinera laxen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg laxen i en ugnsform och salta och peppra. Lägg apelsinskivorna ovanpå.
Ugnsbaka ca 25 minuter. Laxen ska ha en innertemperatur på 50°.
Grönsakerna: Koka broccolibuketterna i vatten 5 minuter. Låt dom rinna.
Häll av spadet från kikärtorna.
Värm oljan i en stekpanna och ha i kikärtorna. Tillsätt alla kryddor och vitlök och stek i ca 5 minuter. Tillsätt broccolin och fräs ihop allt ett par minuter till.
Såsen: Häll marinad, apelsinsaft, buljong, grädde och kryddor i en kastrull. Låt koka ihop ett par minuter. Red av med maizena.
Sätt ugnen på grill och flytta upp laxen så den och apelsinen får fin färg.
Strössla över sesamfrön och hackad persilja vid servering.
Servera ris.