Kladdkaka Salted Caramel
En kladdkaka är ju så enkelt att göra och så gott att äta. Ibland blir det bara en ”vanlig” men ibland är det roligt att smaksätta den. Den här hittade jag på Victorias provkök och är toppad med salted caramel och överströdd med chokladbitar. Servera med en klick vispad grädde till hela härligheten.
Ingredienser:
Kladdkaka
150 g smör
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
2 krm salt
Salted Caramel:
120 g smör
2 1/2 dl farinsocker
5 msk vispgrädde
1 tsk salt
ca 5 dl florsocker
Servering:
Vispad grädde
Chokladgodisar
Gör så här:
Kladdkaka: Smält smöret i en kastrull.
Blanda alla övriga ingredienser i en bunke och häll över det smälta smöret. Rör om och blanda så allt blandas väl till en fin och jämn smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en rund springform, ca 26 cm och häll i smeten.
Sätt in kladdkakan i ugnen ca 18-20 minuter på 175 grader. Tider är beroende på ugn, kakan ska stanna av men fortfarande vara lite kletig, den stelnar till ytterligare när den kallnat.
Låt kakan kallna.
Salted caramel: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och tillsätt farinsocker och 2 msk vispgrädde.
Vispa hela tiden tills sockret lösts upp. Tillsätt salt och låt puttra försiktigt ca 2 minuter, rör om någon gång ibland.
Ta bort från värmen och häll över smeten i en bunke och låt svalna ca 30 minuter i rumstemperatur.
Tillsätt sedan 2/3 av florsockeret under vispning med en elvisp och tillsätt 3-4 msk vispgrädde, sedan tillsätter du resterande mängd florsocker tills du får en slät och krämig smet.
Bred sedan smeten över den kalla kakan och toppa med massa goda chokladgodisar.
Servera med vispad grädde.