Potatistårta med oliver och fetaost
Gör en potatistårta istället för potatisgratäng. Lite festligare att servera och går bra att förbereda dagen innan och bara värma den i ugnen tills den är klar. Jag serverade med kallskuret kött och en god pepparsås.
Ingredienser: 8 portioner
1 kg potatis
1 gul lök
1 dl oliver
100 g fetaost
1/2 dl finhackade örter t ex basilika, persilja, timjan
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Klä en springform med bakplåtspapper annars är risken stor att den läcker i ugnen.
Skala och skiva potatisen tunt.
Dela oliverna och fetaosten i bitar.
Finhacka löken.
Vispa ihop ägg, grädde och ost.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Fyll formen med potatisblandningen och packa till ganska hårt.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de börjar bli för mörka. Känn efter med en sticka att potatisen är klar.
Låt gärna stå i formen 1 timma innan du tar loss den.
Dekorera med färska örter eller ruccola.
Servera gärna med den här goda pepparsåsen.