Morotssoppa
En jättegod och enkel soppa med asiatisk touch. Ingefära, jordnötter och kokosmjölk är några av ingredienserna. Ett gott bröd smakar bra till. Idag hade vi lite rökt renkött kvar i kylen som vi hade till soppan.
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g morötter
1 msk riven ingefära
1 tsk olja
5 dl hönsbuljong
1 lime
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Garnering:
1 dl salta jordnötter
1/2 kruka hackad koriander
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skala och riv ingefäran.
Fräs lök, vitlök och morötter i oljan i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt buljongen, ingefära och 1 tsk pressad limesaft. Koka upp och låt småkoka under lock ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Ta soppan från värmen. Mixa den slät direkt i kastrullen med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt kokosmjölken och värm soppan. Smaka av sambal oelek, salt och peppar.
Hacka och blanda jordnötter och koriander grovt. Strössla över vid servering.
Servera gärna med ett gott bröd.