Paris-Brest fransk bakelse med pralinkräm
Paris-Brest är ett franskt bakverk som skapades för att hylla en cykeltävling som gick mellan dessa städer. Petit chouxbakelsen som formas till en cirkel ska symbolisera ett cykeldäck. Bakelsen är fylld med en underbar pralinkräm.
Ingredienser: 8 bakelser
Pralinkräm:
75 g hasselnötter
75 g sötmandel
100 g strösocker
2 msk vatten
4 äggulor
70 g strösocker
30 g potatismjöl
20 g vetemjöl
480 ml mjölk
1 tsk vaniljsocker
15+150 g smör
Petit Choux smet:
1 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk socker
1/2 tsk salt
80 g smör
125 g vetemjöl
4 ägg
Mandelspån och ett uppvispat ägg
Florsocker att pudra över
Gör så här:
Pralinkräm:
Rosta nötter och mandlar på en plåt i ugnen, 150° i 15 minuter.
Häll ut på en handduk och gnugga bort så mycket skal du kan.
Häll socker och vatten i en kastrull. Låt smälta tills det blir gyllenbrunt.
Blanda i mandlar och nötter, rör om och häll ut på bakplåtspapper. Det stelnar fort. Låt svalna.
Mixa i en matberedare till en slät smet. Det tar en stund innan fettet släpper från nötterna så det blir en smet. Stanna någon gång och skrapa ner från kanterna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i potatismjöl och vetemjöl.
Koka upp mjölken. Häll 1/3 av mjölken över äggblandningen och rör runt. Häll i äggsmeten i kastrullen med resterande mjölk och låt sjuda under vispning tills smeten tjocknat. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker och 15 g smör. Rör runt och låt svalna.
Häll smeten i en skål och vispa fluffigt med elvisp. Blanda i nötsmeten och 150 g rumsvarmt smör. Vispa slätt och ställ i kylen minst 30 minuter.
Petit chouxsmet:
Sätt ugnen på 180°.
Ta en kastrull och häll i vatten, mjölk, socker, salt och smör. Koka upp. Ta av kastrullen från värmen och blanda i mjölet med en slev. Sätt tillbaka på värmen och blanda runt smeten hela tiden tills den blir blank och fin ca 3-4 minuter. Låt svalna.
Blanda ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts.
Häll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut ringar ca 8 cm på ett bakplåtspapper. Det blir 8 stycken.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Sätt in plåten mitt i ugnen ca 40-45 minuter tills de fluffar upp och får fin färg. Öppna inte ugnsluckan innan de är färdiga för då sjunker de ihop. Låt svalna.
Dela ringarna på hälften så du får en översida och undersida.
Spritsa rejält av pralinkrämen på botten och lägg på översidan.
Pudra över florsocker vid servering.