efb front.jpg

Hej!

Välkommen till min blogg. Jag heter Erika och skriver aktivt om mina intressen inom mat, bak och pyssel. Här hittar du inspiration på alltifrån goda middagar, snabba luncher och mängder med olika pyssel!

Äppelkaka i långpanna med frosting

Äppelkaka i långpanna med frosting

Äppelkaka i långpanna med frosting. Mumsfilibaba ! Kör samma recept morotskaka men tillsätter rivna äpplen istället. För en extra touch så gjorde jag kanderade äppelskivor att dekorera med. Det blev succé. Jättegott!

Ingredienser:

  • 3 äpplen, rivna

  • 4 ägg

  • 4 dl strösocker

  • 2 dl rapsolja

  • 1 msk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk kanel

  • 4 dl vetemjöl 

Cream cheese frosting:

  • 200 g färskost

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 3 dl florsocker

  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Riv äpplena fint.

3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt oljan och äpple. Vispa ner bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ihop allt till en smet. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna.

5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr.

6. Bred ut glasyren över rutorna och skär i rutor vid servering.

7. Du kan också dekorera bitarna med kanderade äpplen som jag gjorde!

Kanderade äpplen:

Skiva äpplen tunt med mandolin eller osthyvel, koka i sockerlag ( hälften vatten, hälften socker) tills de mjuknat och blivit genomskinliga. Tillsätt lite livsmedelsfärg i lagen om du vill få äpplena lite rosa. Torka av och lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt sen in plåten i ugnen för att torka. 75grader i ca 4 timmar. Då stängde jag ugnen och sen fick det svalna där inne över natten. 

Julköttbullar

Julköttbullar

Spicy Paloma cocktail

Spicy Paloma cocktail